Mikä on totta, mikä legendaa?

Vaellusmatkani aikana olen lukenut lukuisan määrän eri paikkakunnilla tapahtuneista ihmeistä ja legendoista. Tiedän, että ne ovat kuin satuja, mutta onko niissä jotakin todellisuuspohjaa taustalla? Tätä joudun kysymään itseltäni.

Apostoli Jaakob mahdollisesti levitti evankeliumia Galician  alueella. Hänet kuitenkin teloitettiin Jerusalemissa. Tuotiinko hänen ruumiinsa Espanjaan, vai veikö vene yksin ruumiin Galician rannikolle, jonne hänen paikalliset opetuslapsensa hautasivat hänet siirtääkseen myöhemmin Santiago de Compostelaan? Onko Santiago de Compostelan katedraalissa todella Jaakobin luut?

Evankelioiko apostoli Jaakob Finisterren alueella, joka oli ennen kristinuskoa auringon palvojien kulttipaikka? Ennen ajateltiin, että äärimmäisessä lännessä, auringon laskun paikassa suurmiehet olivat lähempänä tuonpuoleisuutta.

Tuliko neitsyt Maria kiviveneellä Muxiaan lohduttamaan Jaakobia, ettei hänen työnsä tällä alueella ollut mennyt suinkaan hukkaan, vaikka tuloksia evankelioinnista ei ollutkaan paljon havaittavissa? Legendan mukaan Maria kehoitti Jaakobia palaamaan Jerusalemiin, jossa tämä on sai lopulta kovan kohtalon. 

Näihin legendoihin nykyihmisen on vaikea uskoa. Kuitenkin vaelluksessa Santiago de Compostelaan on paljon mystistä, selittämätöntä. Johtuneeko se siitä, että tiestä itsestään on tullut pyhä kymmenien miljoonien ihmisten kulkiessa sitä 1200 vuoden ajan rukoillen. Vielä useammat ihmiset ovat rukoilleet näiden pyhiinvaeltajien puolesta ja lähettäneet heidän mukanaan omat pyyntönsä Jumalalle. Jokainen, joka vaeltaa avoimella mielellä Caminoa, saa kokea, ettei tämä ole mikä tahansa elämys. Kuten kirkossa tai katedraalissa on jotain pyhyyden kosketusta, samalla tavoin pyhiinvaeltaja voi kokea Caminolla. On aikaa hiljentyä, ihmetellä ja nähdä luonnon mahtavuutta sekä tuntea monin tavoin ihmeellistä johdatusta. Caminolla olen nähnyt, kuinka ihmiset voivat pitää huolta toisistaan, olla ystävällisiä ja toivottaa toisilleen hyvää vaellusta, Buen Camino. Kunpa se sama mieli säilyisi minussa, kun paluu arkeen pian koittaa.

Palaan tänään perjantaina bussilla Muxiasta Santiago Compostelaan. Aion tutustua kaupunkiin ja osallistua sunnuntaina klo 12 messuun. Niistä kokemuksistani aion kertoa seuraavassa blogi kirjoituksessani.

Kommentit

  1. Lämpimät onnittelut perille meren rantaan pääsystä, Toivo. Kiitos matkan kokemusten jakamisesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tuure. Monenlaista ehti kokea 40 vrk:n aikana. Unohtumaton oli vaellus ja jos alan unohtaakin, voin aina kerrata muistoja blogiani lukemalla.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Syntien anteeksisaaminen pyhiinvaelluksen avulla vaatii selitystä

Perillä Santiago de Compostelassa

Jälleen Santiago de Compostelassa