Jälleen Santiago de Compostelassa

Perjantai-iltana saavuin bussilla Muxiasta Santiago de Compostelaan. Aioin yöpyä isossa Seminario Menor Alberguessa, jossa olin viettänyt pari yötä 7 vuotta sitten. En ollut varmistanut sen aukioloa ja pettymyksekseni se oli suljettu. Nyt tuli hätä käteen, mistä löytäisin majoituksen, kun alkoi olla jo kovin myöhä. Jälleen pyyntö ylhäälle ja edullinen oma huone löytyi puolen kilometrin päästä katedraalista.

Aamulla lähdin kohti samaa hotellia, jossa olin ollut jo viikkoa aiemmin ja varannut huoneen lauantaille, mutta joka perjantaiksi oli loppuunmyyty. Katedraalin kohdalla vastaan tuli kukas muu kuin Jesus vaimonsa Nievesin kanssa. Taas halailtiin, myös Nievesin kanssa. Hän oli tullut juhlimaan Jesuksen paluuta vaellukselta. Kovasti siinä puhuivat, enkä nytkään ymmärtänyt kuin murto-osan, mutta kivaa oli.

Sen jälkeen vein rinkkani hotellille ja suunnistin katedraalin klo 12 juhlavaan messuun. Ehtoollisen jälkeen messun kohokohta on suuren suitsutusastian heiluttaminen narujen varassa katedraalin kupolin alla kymmenen miehen voimin. Samaan aikaan urut pauhaavat ja kuoro laulaa. Tämä on vanha traditio, joka juontaa satojen vuosien taakse. Entisaikaan, kun peseytymismahdollisuudet olivat heikkoja, pyhiinvaeltajista lähtevä lemu oli niin paha, että tarvittiin voimakas suitsutus, että katedraalissa pystyi olemaan pyörtymättä. Kaikki tämä oli erittäin koskettavaa ja tunsin suurta kiitollisuutta kaikesta mitä olin saanut kokea. Olin saanut vaeltaa terveenä ja jaksanut kulkea koko 900 km:n matkan painavan rinkan kanssa sekä kohdata runsaasti suurenmoisia ihmisiä ja elämyksiä toinen toisensa jälkeen.

Vaelluksen aikana kasvoi luottamukseni siihen, että minua ohjataan päivittäin ylhäältä. Sen verran kuitenkin omatoimisuutta tarvitaan, että on pyydettävä viisautta mennä oikeaan suuntaan ja pyydettävä apua, kun kiperä paikka tulee eteen. Edelleen monia asioita jäi pohdittavaksi, kuten neitsyt Marian rooli. UT:ssa Paavali sanoo, että "Jumala on yksi ja yksi on välittäjä Jumalan ja ihmisten välillä, ihminen Kristus Jeesus" (1 Tim 2:5). Katoliset sanovat, että samoin kuin elävät ihmiset voivat esirukoilla toisten puolesta ja ne rukoukset kuullaan, samoin jo ikuisuuteen siirtyneet voivat rukoilla meidän puolestamme. Marian esirukoukset ja välitystehtävä Jeesuksen äitinä olisivat erityisen painavia hänen asemansa vuoksi. Minulle on kuitenkin vielä turvallisempaa kääntyä suoraan Isän Jumalan ja Jeesuksen puoleen. Kristinuskoon kuuluu mystiikka. Kaikki mitä näemme ei ole siinä. On olemassa näkymätön maailma, jonka olemassaolosta ja sen vaikutuksesta elämäämme voimme saada vain hetkittäisiä "armon vilauksia". Pyhiinvaelluksen aikana olemme herkempiä kokemaan "taivaan läheisyyden", kuin tavallisessa elämässämme.

Lähden tänään illalla klo 21.30 bussilla kohti Madridia ja sieltä maanantaiaamuna suoralla lennolla kotiin Vantaalle. Kiitän teitä kaikkia matkakumppanuudesta, että jaksoitte seurata pyhiinvaellustani loppuun saakka. Jos haluat kysyä jotain vaelluksen liittyvää, niin voit kirjoittaa blogiin tai lähettää viestiä sähköpostiini: topi.halonen@gmail.com.


Kommentit

 1. On ilo ollut saada vaeltaa kanssasi blogiasi seuraten. Tarinat js kuvat ovat olleet ihastuttavia🤩. Turvallista kotimatkaa🙏 ja terveisiä kotiin💞. Voimia Suomen marraskuuhun ja arkeen🙏❣️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mallu! Kiva, kun jaksoit seurata vaellustani. Bussi Madridiin on 15 minuutin päästä lähdössä, joten tulomatkalla tässä olen.

   Poista
 2. Kiitos itsellesi mielenkiintoisesta matkaseurasta ja tervetuloa turvallisesti koti-Suomeen ja mökkimaisemiinkin.
  T. K&A

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos toivotuksesta. Bussi kiitää kohti Madridin lentoasemaa, jossa aikataulun mukaan olen klo 7.00. Kiva, kun olette sinä ja Allan tiiviisti seuranneet vaellustani. Aiomme viikolla tulla mökille. Siellä näyttäisi olevan melkoinen työ lehtien ja neulasten parissa. Verkot varmaankin heitetään veteen. Tilauksessa olisi kuhia. Pyhäinpäivänä perinteisesti käydään haudoilla.

   Poista
 3. Tervetuloa kotiin, Topi❣
  Hienoa, että olet saanut kohdata sellaista, joka antaa miettimistä pitkään, uskoisin, että jotain pyhää. Sait vaeltaa turvallisesti toinen käsi sauvassa toinen Taivaan Isän kädessä.
  ...ja rakastavat kädet odottavat kotona.
  -manu ja s-s

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset viestistä. Kyllä tästä matkasta pureskeltavaa jäi. Joulukuussa kerron siitä Vantaankosken srk:n miestenpiirissä, joten pian tulee kertailtua kokemuksia.

   Kotimatka on nyt hyvällä mallilla. Istun odottamassa lentokoneeseen pääsyä. Viime yönä en saanut bussissa nukutuksi kuin tunnin verran klo 5-6.15. Yritän pysyä hereillä, etten jää kyydistä.

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Perillä Santiago de Compostelassa

Unelmani toteutui!